CompMarket - Biztonsagtechnika

Ultra265 & U-kód 2.0

Az ADSL-től a 4G-ig, a rezisztív érintőképernyőtől az OLED-ig az elektronikai termékek egyre magasabb és magasabb felbontással rendelkeznek. A D1 felbontástól kezdve a videómegfigyelési termékek mostanra elérték a 4K-t, ami 25-ször nagyobb, mint a D1. A fejlesztési sebességet azonban visszafogta a nagyobb felbontású videók által okozott növekvő tárhely- és sávszélesség igény.

Vegyük példaként a legújabb 4K-s kamerát. Az általános ipari szabványos bitráta 8 Mbps volt a H.264 esetében így 591 GB tárhelyre volt szükség egy videó csatorna 24 órás megfigyeléshez 7 napon keresztül. Ez sokkal nagyobb, mint egy számítógép merevlemezének átlagos tárhelye volt. Eközben egy 4K-s kamerának már nem kevesebb, mint 20 Mbps sávszélességre van szüksége az élő nézeti adatfolyam és a tárolási adatfolyam számításának támogatásához.
A HD minőségű megfigyelés és a megfelelő tárolási, valamint sávszélességi költségek egyensúlyának megteremtése érdekében, továbbá a H.264-ről a H.265-re történő átállással való lépéstartás érdekében az Uniview hatalmas erőfeszítéseket tesz a HEVC kódolási szabvány kihasználására, és feltalálta az U-kód szabadalmaztatott kódolási technikát. Az U-kód és a H.265 kombinációja az Uniview egyedülálló technológiája – az Ultra 265. Az Ultra 265 egy végponttól végpontig tartó megoldás, amely akár 95%-os tárhely- és 75%-os tárolási költségmegtakarítást eredményez a H.264-hez képest, és nagy kényelmet biztosít a felhasználók számára.

Ultra 265 – Több, mint egy tömörítési technológia

A hagyományos videótömörítési technológiákkal ellentétben, amelyek a tárolási költségeket a felbontás és a képkockasebesség válogatás nélküli feláldozásával próbálják csökkenteni, az U-Code 2.0 az “IRP” (Intelligent Region Perception) használatát választja a mozgás érzékelésére minden egyes képkockában. Így az érdekes információkat tartalmazó jeleneteket meg lehet őrizni, míg a többi viszonylag statikus területet, például a pázsitot, a fehér falakat ki lehet szorítani a tárhely megtakarítása érdekében.

A sávszélesség csökkentése érdekében az U-kód 2.0 dinamikus GOP (Group Of Pictures) technikát alkalmaz, amely szerint a GOP kritikus kulcs-képkockái (I-Frame) közötti időintervallum dinamikusan beállítható a képváltozatosság tendenciájának elemzésével. Más szóval, ha a megfigyelési kép inkább statikus, a GOP hosszabb lesz, míg ha inkább mozgó, a GOP rövidebb lesz. Eközben a V.I. (virtuális kulcs-képkocka) segítségével biztosítja, hogy a video olyan kulcskockákkal rendelkezzen, amely kritikus információkat tartalmaz ahhoz, hogy az NVR képes legyen a képkockapontos keresés és a gyors lejátszás futtatására.

Az U-kód 2.0 támogatja továbbá a képsűrűség (FPS) szabályozását a különböző videótartalmakhoz, ezt dinamikus képsűrűségnek nevezzük. Ez arra szolgál, hogy sok mozgó objektum esetén automatikusan fenntartsa a magas képkocka számot, de kevés mozgó objektum esetén csökkentse a képkockák sebességet. Az összetettebb megfigyelési jeleneteknél nem marad ki több részlet és nem pazarlódik több tárhely az egyszerű megfigyelési helyzetekben.

Ezenkívül az U-kód 2.0 minden adatfolyamra alkalmazható, ami azt jelenti, hogy a sávszélességet többféle felhasználás esetén is csökkentheti. Az U-kód 2.0 és a H.265 kombinálásával az Ultra 265 akár 95%-nyi sávszélességet és tárhelyet is képes megtakarítani.

Ultra 265 – nagy előnyökkel jár az ügyfelek számára

Ugyanazon konfiguráció mellett az Ultra 265 csak egy merevlemezt igényel ugyanannak a videofelvételnek a tárolásához, amelyhez a H.264 esetében négy merevlemezre van szükség, így 75%-os megtakarítást jelent a tárolási költségek terén. Az ügyfelek mind a tárolási költségek, mind a telepítési költségek, mind pedig a visszajátszáshoz gyakran használt mobil-adathálózati költségek tekintetében is előnyben részesülnek az Ultra 265 révén.

Ezen túlmenően az Ultra 265 megtartja a H.265 által hozott képminőség-javulást, nagymértékben csökkenti a tömörítés okozta képtorzítást, optimalizálja a kép elmosódását és javítja a VCA (Video Content Analysis – videotartalom elemzés) pontosságát. Lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a jelenlegi sávszélesség és tároló kapacitás mellett teljes mértékben kihasználják akár a 4K felbontású eszközöket. Az U.265 a legjobb választás az ügyfelek számára, hogy belépjenek az ultra nagy felbontású videómegfigyelés korszakába.